Frisse blik


Tijdens een retraite zei mijn leraar* eens: ‘hier en nu ben je nog nooit geweest’. Die uitspraak is me altijd bijgebleven. En is zo waar. Als je dat kunt zien is er altijd wel iets te beleven. Niks is saai, zelfs verveling niet. Want dit moment van verveling heb je nog nooit meegemaakt en kun je dus onderzoeken als nieuw: Welke gedachten horen erbij? Welke lichamelijke sensaties? Welke gevoelens? Doordat we iets niet prettig vinden of saai, besteden we er vaak geen aandacht aan en gaan we op zoek naar het volgende… zo blijven we zoeken


We reageren vaak op een ervaring vanuit wat we al kennen, of beter gezegd denken te kennen, over die ervaring. Dit gedrag kennen we al van onze partner, daar is die pijn in m’n knie weer, als het regent is er niks aan om naar buiten te gaan. We weten het al… denken we. En dat bepaalt voor een groot deel onze houding. Op die manier blijven we vaak vast zitten in patronen en roesten die alleen maar verder vast.

Een simpele oefening die we in de training doen, kun je heel makkelijk zelf doen. Eet een hap van je maaltijd met een houding alsof alles nieuw voor je is. Je hebt dat wat je eet nog nooit gezien, geroken, geproefd, kent de structuur niet, de smaak, etc. Onderzoek het met je ogen, met je neus, met je handen, met je oren (ja dat kan soms echt!) en met je mond. Wedden dat het een ervaring is die je nog niet kent!


'Frisse blik' is één van de acht houdingskwaliteiten van mindfulness. Ik bespreek ze allemaal in deze serie blogs.


*Joost van den Heuvel Rijnders

6 keer bekeken

Podcast audio

Luister binnenkort ook naar de podcasts van mijn blogs.

Coming soon

Contact:  

Laura Jager  |  JagerInzicht

jagerinzicht@gmail.com

​© 2019  JagerInzicht. Gemaakt met Wix.com